Tuesday, January 27, 2015

Apple Crumble Versi Kampung.

Assalamualaikum semua...

Minum petang dah?? Menu apa tu eh?? ala2 kampung ke ala2 Obersea? Semalam, sempat ha ummi buat apple crumble versi kampung... hehe..semalam post kat FB time makan dengan heroes2 ummi.. Rupanya buat ramai yang craving .. pakat tye pulak nak resepi.. sebenarnya apple crumble ni senang la sangat buatnya... lagi senang dari buat donut tau... dan kompem jadi punya..ummi bagi nama Apple Crumble Versi Kampung tau yang ini.. Special!

Yummeh... Apple Crumble Versi Kampung

jamu mata dulu... 

:


relex...

:


jgn melting dulu...


:

nak tahu ke apa yang kampung sangat tu? jeng jeng jeng...

Sebab ada ini ha... jauh I import dari Sabasun KT..hehe

kenal x apa ni??

Itula Nis-Sang orang tganu panggil.. bukan NISSAN okey..! Nis-Sang ni di buat dari Nira kelapa... Nis-Sang ni klu kat Melaka orang kata Gula Melaka... rasanya manis.. penyedap kuih muih traditional dan moden.. sedap juga klu masuk dalam bubur dan masakan... Special sgt ni..
Nis-Sang Kerek
Kerek ye Kerek.. Bukan Gerek... Kerek ni acuan Nis-Sang yang diperbuat daripada Mengkuang. Katanya gitula namanya... I is orang Selangor.. Isteri kepada orang Tengganu je... kalu salah tolong betulkan ye..

Opssssssssss... cerita Nis-Sang plk...ok ok.. Ni resepi Apple Crumble Versi Kampung saya..


Bahan A

  1. Buah Apple Fuji - di buang kulit dan dipotong dadu..kenapa apple fuji eh.. sebab die lebih rangup berbanding apple yg lain..berapa biji tu ikut ikut suka sendiri nak banyak mana pun.. sebab lagi banyak lagi yummeh.
  2. Setengah cawan brown sugar. Nak guna white sugar pun boleh. ikut selera jugak.. klu suka manis boleh lebihkan lagi.. saya kurang suka manis2 cukup la sikit ni..
  3. 4-5 camca teh serbuk kayu manis.. Kalau suka lebih rasa cinnamon ni boleh letak lebih.. klu nak letak kayu manis tu pun boleh.. tapi nanti asingkan sebelum dbakar k..
  4. Secawan air -  saya guna 3 biji apple.. agak2 air paras apple sudah cukup.
  5. Seketul Nis-Sang

Bahan B

  1. 2 cawan tepung gandum.. klu nak lagi crunchy lebihkan tepung.
  2. 150gm butter atau mentega.. 
  3. secubit dua garam.
  4. 2 sudu gula.
likat2 yummeh ni..

Cara-caranya:

1. Masukkan Bahan A ke dlm periuk dan masak sehingga gula hancur dan agak likat sedikit.. 
2. Untuk crumbs, gaul semua Bahan B dengan jari jemari runcing uolls tu... x perlu guna mixer or food processor... Tapi klu terlebih "rajin" up to uolls lah.. janji gaul rata ye..
3. Gaul2 sehingga jadi CRUMB.. Actually sukatan butter ngn tepung tu boleh agak2 je.. Jangan jadi dough sudah k.. Nanti jadi Pie namanya..hehe
4. Taburkan rerata crumbs pada loyang tp jangan padatkan..kemudian letak Bahan A (sos Apple) di atasnya.. klu ada lebih crumbs boleh tabur lagi satu lapis.. lebih crunchy pastinya.. 
5. Bakar dalam 15 minit 180darjah C.. kalau guna oven...tapi saya guna pan ajaib je semalam...mudah jugak.. agak2 x hanget je...
6. Siap.. Boleh di makan dengan Ais Krim Vanilla... Yummeh...
CRUMBS is crumbs NOT a Dough 

Senang je kan... ulang tayang sekali lagi.. sebab sempat snap 2 pic ni je...






Boleh cuba resepi ni nanti k...

psstt... pasti nak try crumb oat pulak... mesti lagi walla...

Jumpe lagi... tata...




Jika anda berminat untuk makanan tambahan shaklee

Boleh hubungi:

Noor Aziana Mohd Salleh
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID - 908133
Email: nooraziana.mohdsalleh@gmail.com
SMS/Whatsapp: 012 3687395
COD: Ijok-Damansara-Shah Alam dan kawasan-kawasan berhampiran





0 comments:

Post a Comment