Thursday, April 24, 2014

Gian Kolagen... kolagen bukan sekadar untuk kecantikan...


Kolagen... sejak preggy ni x berkolagen dah... lama tu... plus minus 37 minggu... rinduuu pulak mlm2 ni... lalu kotak kolagen baru pun dbuka...
Jeng...jeng... harusla menu paling sedapkan... kolagen mix oren sunquick...

Sedap!!!
Eh.. sedap mmg sedap... bkualiti pun berkualiti jugak... tp anda dah tahu belum apakah fungsi sebenar kolagen ni??Kolagen bukan hanya baik dimakan untuk wanita dewasa. Kolagen juga baik bagi lelaki bahkan remaja. Seperti yang telah dikatakan , fungsi kolagen bukan hanya soal kecantikan tapi juga baik bagi kesihatan. Manfaatnya tidak dilebih- lebihkan kerana memang manfaat kolagen ini sangat baik bagi kesihatan tubuh anda.check it out...
Bagi rambut dan kuku, kolagen bermanfaat untuk menguatkan akar rambut dan merangsang pertumbuhan kembali. Sedangkan bagi kuku , juga dapat memperkuat kuku sehingga tidak mudah patah. Jika kuku anda terdapat bintik putih , juga boleh hilang selepas penggunaan kolagen secara teratur.

Mungkin banyak yang telah mengetahui fungsi kolagen bagi kulit. Kerana manfaatnya banyak yang menggunakan kolagen untuk menjaga keremajaan kulit. Kolagen dapat membuat kulit tetap anjal dan sihat. Kolagen juga boleh digunakan untuk menghilangkan bekas luka pada kulit anda. Jika anda mempunyai masalah flek dan keriput juga dapat diatasi dengan penggunaan kolagen secara teratur. Kolagen juga mampu Mengurangkan kedutan di wajah Menghambat penuaan, memperkecil liang kulit & menghaluskan kulit

Ternyata kolagen juga dapat bermanfaat bagi sendi anda. Jika anda mempunyai masalah sakit sendi , cubalah untuk mengambil kolagen secara teratur. Hal ini kerana kolagen mampu memberikan fleksibiliti tubuh pada bahagian tendon. Selain itu, kolagen dapat bermanfaat membina bahan tulang rawan pada sendi anda.

Kolagen mempunyai fungsi yang sama pentingnya dengan kalsium bagi tulang anda. Hal ini kerana kolagen berfungsi sebagai lem perekat tulang agar sendi menyatu. Jika mengambil kolagen secara teratur dapat menguatkan tulang dan mencegahnya menjadi rapuh.

Dengan pola makan yang baik dan mengambil kolagen secara teratur, kesihatan tulang dapat terjaga dengan baik hingga usia tua. Osteoporosis yang menjadi musuh bagi tulang juga boleh dicegah dengan mengambil kolagen secara teratur. Selain itu kolagen boleh membuat tulang anda menjadi tetap lentur dan kesakitan pada tulang pun boleh hilang.

Nutrisi pada otak kita dibekalkan oleh sel Gila yang disokong oleh rangkaian kolagen. Saraf kranial pada otak tidak dapat menerima nutrisi jika rangkaian kolagen menipis. Sehingga untuk menjaga rangkaian ini, diperlukan pengambilan kolagen tambahan. Selain itu dengan mengambil kolagen , maka otak dapat berkerja lebih baik.

Untuk berkerja dengan baik, otot- otot pada mata haruslah lentur . Seiring pertambahan usia , kolagen pada kornea akan berkurang dan ini akan mengakibatkan kornea menjadi kaku. Hal ini tidak baik bagi kesihatan mata anda. Digalakkan untuk mengambil kolagen agar penglihatan pada mata dapat pulih kembali.

Baca dah??? itu adalah beberapa fungsi kolagen bagi tubuh anda. Melihat manfaatnya yang baik bagi kesihatan tubuh anda , tidak ada salahnya untuk menganbilnya secara konsisten. Manfaatnya memang luar biasa bagi kesihatan tubuh anda.

Dah rasa nak berkolagen jugak? anda boleh mempertimbangkan untuk mengambil kolagen secara teratur.. :)

Hubungi saya: 

Noor Aziana Mohd Salleh
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID - 908133
Email: nooraziana.mohdsalleh@gmail.com
SMS/Whatsapp: 012 3687395
COD: Ijok-Damansara-Shah Alam dan kawasan-kawasan berhampiran


0 comments:

Post a Comment